Zalakomár község közigazgatási területe: 5488,2633 ha
Belterület: 394,42 ha
Külterület: 5093,8 ha
A település lélekszáma: 2900 fő
A lakások száma: 950
Belterületi úthálózat hossza: 15 km

A település teljes belterülete ellátott ivóvízhálózattal, vezetékes gázzal, telefonhálózattal, 95 %-os lefedettségű a szennyvízcsatorna- és kábeltelevíziós hálózat. Az úthálózat 95 %-a burkolt.

A Nagykanizsától 18 km-re fekvő Zalakomár kedvező földrajzi elhelyezkedése miatt közlekedési csomópont. Kettészeli az M7-es főút, áthaladnak rajt a Keszthely-Zalakaros, Zalakaros-Marcali utak, valamint a Budapest-Nagykanizsa vasútvonal. 15 km-re van a sármelléki repülőtér.

 

A Budapest-Nagykanizsa között épülő autópálya is településünk közigazgatási területén halad át, itt lesz az autópálya és az M7-es főút csomópontja és pihenőhely is. A községhez tartozó többhektáros erdőben hatalmas park közepén található az eklektikus stílusú Sommsich-kastély. A településhez tartozik még a kápolnapusztai bivalyrezervátum, mely az ország egyik érdekessége.

 

Zalakomár közigazgatási területe Zala megye dél-keleti részén, Somogy megye határán helyezkedik el. Szomszédos települések: Balatonmagyaród, Zalakaros, Galambok, Pat, Somogysimonyi, Nemesvid, Csákány, Szőkedencs, Sávoly.

Földrajzi értelemben a Kelet-Zalai dombsághoz tartozik, mely Principális völgyétől keletre húzódik. Közigazgatási területe igen terjedelmes, észak-déli irányban elnyújtott. Területén a tágabb földrajzi egységre jellemző észak-déli irányú vízfolyások találhatók, melyeknek befogadója a Kis-Balaton. A területe nyugati részén a Kiskomáromi csatorna gyűjti össze a Banya-völgyi patak, a Galamboki patak, a Kiskomáromi malomárok, Büdös árok vizeit, a keleti részen a Zala-Somogy határárok gyűjti össze a Miháldi vízfolyást, malomárok, Csöngőkuti patak, valamint a kisebb árkok vizeit.

A két vízgyűjtő terület közötti kisebb hátságon helyezkedik el a község belterületének jelentősebb része. A közigazgatási terület domborzata 106 és 140 m Bf. magassági szintek között változik, ezen belül a belterület 112 és 133 m Bf. szintekkel rendelkezik. A terület az országos, illetve térségi közlekedési hálózathoz a Murakeresztúr – Nagykanizsa – Budapest vasútvonallal, a 7. számú főközlekedési út (Letenye – Budapest), valamint 6805, 6831, 7511, 7521 számú közutakkal kapcsolódik.

A kedvező földrajzi elhelyezkedésű Zalakomár könnyen megközelíthető közúton, vonattal, s még repülőgépen is.

Közvetlen autóbusz-közlekedés van Nagykanizsára, Balatonmagyaródra, Keszthelyre Zalamerenyére, Zalaszabarba, Zalakarosba, Marcaliba, Nemesvidra, Zalaegerszegre és Budapestre. Az autóbusz menetrend ezen a web oldalon érhető el, illetve a 93/311-420 as telefonszámon is információhoz juthatunk.

A vasútállomás a Budapest-Nagykanizsa vonalon közlekedő vonatokkal érhető el, természetesen különböző csatlakozási lehetőségekkel. Információ az MÁV oldalán, vagy a 93/386-005-ös telefonszámon.

A vasútállomásról jó minőségű kerékpárúton közelíthetik a meg biciklisek Zalakarost, Balatonmagyaródot és a Kis-Balatont egyaránt.


Térkép Zalakomárról: